انواع تست جوش کدامند و اهداف و کاربردهای مختلف تست جوش

فردی در حال انجام انواع تست جوش
در واقع تست جوش با استحکام بنا و ساختمان رابطه تنگاتنگی دارد. این تست مناسب برای سازه‌های فلزی می‌باشد و به کمک آن می‌توان مقاومت سازه مد نظر را مورد بررسی قرار داد. هنگام انجام این تست باید به تمامی نکات پیرامون توجه نمود. تحت چنین شرایطی می‌توان تست را مطابق با قوانین و قواعد جهانی اجرا کرد. به واسطه تست جوش می‌توان عیب و نقص‌های موجود را به راحتی شناسایی کرد. این آزمون به دلیل ویژگی‌ها و مزایای بی‌شماری که دارد؛ بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تست می‌توان هرگونه عیب و مشکل را به راحتی شناسایی کرد. در تمامی مراحل آزمون باید نهایت دقت را به خرج داد. تحت چنین شرایطی داده‌های نهایی قابل اعتماد خواهند بود. تست جوش به روش‌های مختلفی اجرا می‌شود. بر اساس نوع سازه فلزی و شرایط موجود باید بهترین روش را جهت اجرا انتخاب کرد. توجه داشته باشید، که این تست باید مطابق با استانداردهای موجود اجرا شود. در غیر این صورت نتایج آزمون همراه با خطا خواهد بود.
فهرست مطالب

تست جوش چیست؟

در واقع تست جوش یک آزمون جامع و کامل است، که به واسطه آن می‌توان تمامی عیب و نقص‌های موجود در سازه فلزی را شناسایی کرد. این آزمون باید مطابق با قوانین و استانداردهای موجود اجرا شود. در غیر این صورت نتایج نهایی قابل اطمینان نخواهد بود. در تست جوش، کیفیت جوش از تمامی ابعاد مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، باید نسبت به رفع آن اقدام کرد. از طرفی این آزمون در سراسر جهان روشی مورد اعتماد و استاندارد به شمار می‌آید.

از معیارهای سنجش در این تست می‌توان به آیین نامه جوش ایران و آمریکا اشاره کرد. به واسطه این آزمون می‌توان تمامی نقص‌های موجود در اثر حرارت را به راحتی شناسایی کرد. در واقع هرگونه مشکلی به راحتی قابل شناسایی خواهد بود.

با یک بررسی کلی متوجه خواهید شد، که سایر تست‌های مشابه از چنین ویژگی پشتیبانی نمی‌کنند. هرگونه مسئله و مشکلی در اثر فشار، حرارت بالا، عدم جوشکاری صحیح و… به وجود آمده باشد، در این آزمون قابل تشخیص و شناسایی است.

هدف از انجام تست جوش

اغلب افرادی که برای اولین بار قصد انجام تست جوش را دارند، به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد هدف از اجرای این آزمون هستند. شاید در نگاه اول فکر کنید، که سازه فلزی نیازی به این آزمون ندارد. در صورتی که چنین باوری کاملا اشتباه و غلط است. هدف از اجرای این تست شناسایی و بررسی تمامی ایرادات و نواقص موجود در سازه فلزی می‌باشد. به واسطه این آزمون می‌توان بنا بر درخواست کارفرما پوشه‌ای مختلف را به صورت تخصصی بررسی کرد. در واقع بازرسی قبل از جوشکاری حرف اول را می‌زند. انجام این تست حین جوشکاری نیز بلامانع است.

در حالت کلی بر اساس استانداردهای موجود اهداف مورد نظر کارفرما دنبال می‌شود. هدف نهایی شناسایی ایرادات در بخش‌های مختلف بر اساس آیین نامه‌ها و استانداردهای موجود است. بهتر است، که برای تصمیم نهایی براساس بازرسی جوش نتایج مربوط به هر آیتم را به صورت مکتوب یادداشت کنید. تحت چنین شرایطی می‌توان در مورد نواقص و ایرادات موجود به راحتی تصمیم گرفت.

 معرفی انواع تست جوش

انواع تست جوش

شاید در نگاه اول فکر کنید، که تست جوش فقط به یک روش اجرا می‌شود. در صورتی که چنین باوری کاملا اشتباه و غلط است. این آزمون به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. بر اساس شرایط موجود در سازه فلزی و انتظارات کارفرما باید روش مناسب را انتخاب کرد. انواع تست جوش طبق آیین نامه ها و استانداردهای جهانی انجام می‌شوند، تا مشکلی به وجود نیاید. گاهی تست جوش در کنترل کیفیت قطعات صنعتی در تولید کارنجات برای اطمینان از کیفیت سازه تولید شده استفاده میشود .در ادامه به بررسی و معرفی انواع تست جوش خواهیم پرداخت:

بازرسی چشمی جوش:

یکی از روش‌های مرسوم و قدیمی، بازرسی چشمی جوش می‌باشد. در این شیوه می‌توان کیفیت جوش را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار داد. بازرسی چشمی گزینه همیشگی در انواع بازرسی ها مانند بازرسی فنی است.

تست مایعات منافذ:

از دیگر شیوه‌های شناخته شده تست جوش می‌توان به تست مایعات منافذ اشاره نمود. در این روش ترک‌های مرتبط با شکاف جوشکاری مورد بررسی قرار می‌گیرند. این آزمون نیاز به ابزارهای تخصصی دارد.

تست ذرات مغناطیسی:

از دیگر روش‌های تست جوش که کاملا غیرمخرب است؛ می‌توان به تست ذرات مغناطیسی اشاره کرد. در این آزمون ترک‌ها، درزها، شکاف‌ها و… مورد بررسی قرار می‌گیرند. این نوع تست فقط برای مواد مغناطیسی مناسب می‌باشد.

تست آلتراسونیک:

در این تست از موج و انرژی با فرکانس بالا جهت شناسایی ایرادات موجود کمک گرفته می‌شود. در این آزمون برای هر نوع اتصال جوشی مناسب می‌باشد. همچنین به واسطه آن می‌توان نقص داخلی و خارجی را بررسی کرد. از دیدگاه تکنسین‌های مجرب این تست برای گروه خاصی از سازه‌های فلزی  و بهترین گزینه به شمار می‌آید.

استفاده از تست التراسونیک به‌عنوان یک ابزار دقیق و قابل اعتماد، به کنترل کیفیت پوشش‌ها در صنایع حساس مانند نفت، گاز، هوافضا و ساخت‌وساز کمک کرده و از تطابق ضخامت رنگ با الزامات استاندارد ضخامت سنجی رنگ اطمینان حاصل می‌کند.

انواع تست جوش

نکات انجام تست جوش

هنگام انجام تست جوش باید به برخی از نکات مهم توجه کرد. تحت چنین شرایطی می‌توان از بروز مشکلات جدی جلوگیری نمود. توجه به نکات ضروری الزامی می‌باشد؛ زیرا تحت چنین شرایطی می‌توان آزمون را به بهترین شکل ممکن انجام داد. از نکات ضروری می‌توان به اجرای تکنیک‌های تست جوش غیر مخرب اشاره کرد. تحت چنین شرایطی آسیبی به سازه فلزی وارد نخواهد شد. از تست‌های مخرب باید در شرایط خاص استفاده کرد. در غیر این صورت مشکلات جدی ممکن است، برای سازه به وجود بیاید. توجه داشته باشید، که آیین‌های اجرایی و استانداردهای مربوط را باید رعایت کنید.

در غیر این صورت نتایج تست نیز قابل اعتماد نخواهد بود. هنگام انجام این تست به موارد زیر توجه کافی داشته باشید:

انتخاب تست مناسب: از سری نکات ضروری می‌توان به انتخاب تست مناسب اشاره کرد. تحت چنین شرایطی نتایج تست قابل اعتماد خواهد بود. هر کدام از روش‌های تست جوش برای نوع خاصی از سازه فلزی مناسب هستند. تکنسین‌های مجرب و کارکشته بر اساس شرایط موجود بهترین نوع تست را جهت انجام انتخاب خواهند کرد. عدم اجرای تست مناسب می‌تواند خطا و مشکلات جدی شود.

استفاده از ابزار مناسب: در هر یک از روش‌های مختلف تست جوش باید از ابزارهای مناسب و تخصصی استفاده کرد. تحت چنین شرایطی آزمون جوش را می‌توان به بهترین شکل ممکن انجام داد. در صورتی که بر اساس نوع تست جوش از ابزار مناسب استفاده نکنید؛ مشکلات جدی به وجود خواهد آمد. حتما به این نکته مهم توجه کنید؛ در غیر این صورت آزمون به دلیل عدم اجرای صحیح با مسائل و مشکلات مختلفی مواجه خواهد شد.

ارسال دیدگاه